Herkennen wie familie is (met alleen een foto)


Computerspecialisten van Nanyang Technological University in Singapore hebben een methode ontwikkeld om aan de hand van een foto te kunnen zien of mensen familie van elkaar zijn. Ze hebben software aan de hand van foto’s van beroemde mensen en hun kinderen ‘geleerd’ om familieverbanden te herkennen.

Familie? Foto's van de Britse politicus Jonathan Aitken (geboren 1942) en prins Bernhard (1942 in Londen). Er wordt gefluisterd dat Bernhard zijn vader was. De nieuwe software zou dat kunnen bevestigen.
De onderzoekers uit Singapore wisten de computer in 68 procent van de gevallen de juiste familiebanden te voorspellen. Collega’s van Cornell University in de Verenigde Staten hebben het systeem geperfectioneerd, door te onderzoeken wat de delen van het gezicht zijn die het meest overeenkomen bij familieleden. Dat zijn de afstand van de neus tot de lippen, de afstand van de ogen tot de neus, de kleur van de ogen en de teint van de huid.

De Amerikanen haalden daarmee een score van 71 procent. Door de systemen verder te perfectioneren, moet dat omhoog kunnen naar meer dan 90 procent, zo denken ze.

De mogelijkheden van zulke systemen zijn groot. Koppel deze gezichtsherkenning aan Google of Facebook en je zou het internet af kunnen struinen op zoek naar verloren familieleden. Families zouden kunnen worden herenigd en uit elkaar kunnen vallen als deze software voor iedereen beschikbaar komt.

Beide onderzoeken staan deze maand in het vakblad IEEE Signal Processing Letters.

Follow Faqtman on Twitter