Helft wereldbevolking heeft internet


helft wereldbevolking heeft internet

ITU, het gespecialiseerde agentschap van de Verenigde Naties voor informatietechnologieën, schat dat eind dit jaar 51,2 procent van de wereldbevolking, of 3,9 miljard mensen, internet zullen gebruiken. Voor het eerst heeft meer dan de helft van de wereld toegang tot het web.

Dit vormt een belangrijke stap op weg naar een wereldwijde informatiemaatschappij. De nieuwe schattingen van 2018 laten zien dat er nog steeds een algemene opwaartse trend is in de toegang tot en het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën. Vooral de toegang tot mobiele verbindingen blijft toenemen.

Volgens ITU nam in de ontwikkelde landen het percentage van de bevolking dat internet gebruikt toe, van 51,3 procent in 2005 tot 80,9 procent in 2018. In ontwikkelingslanden is de groei veel meer aanhoudend gestegen van 7,7 procent in 2005 tot 15,3 procent aan het einde van 2018. Van alle ITU-regio’s werd de sterkste groei gerapporteerd in Afrika, waar het percentage internetgebruikers steeg van 2,1 procent in 2005 tot 24,4 procent in 2018.

De regio’s met de laagste groeicijfers waren Europa, met 79,6 procent penetratie, en de landen op het Amerikaanse continent met 69,6 procent. Andere trend: mobiele toegang wordt steeds meer overheersend. Terwijl vaste telefoonabonnementen wereldwijd blijven dalen met een penetratiegraad van 12,4 procent in 2018, is het aantal abonnementen op mobiele telefoons groter dan de wereldbevolking. Mensen hebben dus meerdere telefoons, vooral in Azië.