Hawking: de ruimte in of uitsterven


De mens zal binnen de komende twee eeuwen voorgoed verdwijnen. Tenzij we de ruimte koloniseren. Dat zegt Stephen Hawking.

De beroemde astrofysicus denkt dat onze enige kans voor voortbestaan op lange termijn is om de aarde te verlaten om nieuwe planeten te gaan bewonen. Hawking, door velen gezien als de opvolger van Einstein, vermoedt dat het menselijk ras in groot gevaar is. Volgens hem is er maar één grote nucleaire explosie nodig om de aarde voor mensen onbewoonbaar te maken. Vooral tijdens de Cubaanse rakettencrisis van 1963 zou de mens dicht bij uitsterven zijn gekomen.

Boem kan voor de mensheid echt ho zijn.
Boem kan voor de mensheid echt ho zijn.

Door terrorisme en ‘schurkenstaten’ met atoomwapens zal het gevaar voor een dergelijke ramp in de toekomst alleen maar toenemen, denkt Hawking.

‘Maar ik ben een optimist. Als we een ramp in de komende twee eeuwen kunnen voorkomen, dan hebben we de technologie om in de ruimte te overleven’, zo zei de geleerde tegen de website Big Think. Eerder dit jaar baarde Hawking al opzien met de opmerking dat de mens voorzichtig moet zijn met pogingen om contact te maken met buitenaardse levensvormen. Die zijn misschien niet zo aardig als we denken.

Hawking, die zwaar gehandicapt is, blijft optimistisch.
Hawking, die zwaar gehandicapt is, blijft optimistisch.

Hawking denkt dat de komende twee eeuwen cruciaal worden in de geschiedenis van de mensheid. ‘Onze genetische code bevat egoïstische en agressieve instincten die een overlevingsvoordeel waren in het verleden [maar ons nu kunnen schaden]. Het zal moeilijk genoeg zijn om een ramp in de komende 100 jaar te voorkomen, laat staan in de volgende duizend of miljoen jaar.’

Daarom moeten we geld steken in bemande ruimtevaart. Hawking denkt dat de mens in de komende eeuwen in staat zal zijn om in de tijd te reizen, maar alleen vooruit. Ook denkt hij dat we met 98 procent van de snelheid van het licht zullen kunnen reizen. Een dag aan boord van het schip zou neerkomen op een jaar op Aarde te bereiken. Na tachtig jaar reizen zijn we dan aan de rand van ons melkwegstelsel.

Verwante artikelen:

Mens op Mars voor 45 miljard

Voorbereiden op rampjaar 2182

Rampnieuws maakt ziek

Beeld: © Alessandrozocc | Dreamstime.com