Hartslag drijft pacemaker


Een pacemaker is een apparaat dat het hart van een patiënt ondersteunt bij een traag of juist te snel hartritme. Het probleem is alleen dat de batterij na ruim 5 jaar op is en dus vervangen moet worden in een operatie. Vooral bij kinderen die de rest van hun leven afhankelijk zullen zijn van een pacemaker is dat geen doen.

Een nieuwe uitvinding van de University of Michigan brengt daar nu verandering in. Een experimenteel apparaatje haalt de stroom voor de pacemaker rechtstreeks uit de hartslag van de patiënt zelf. Dat gebeurt door middel van het zogenoemde piëzo-elektrisch effect: het omzetten van mechanische druk in elektrische stroom.

Een pacemaker in de borst van een patiënt. In de toekomst kan de hartstlag zelf in plaats van een batterij de pacemaker van stroom voorzien. (Foto: Lucien Monfils/CC-BY-SA-3.0)

De onderzoekers bepaalden de mate van vibraties in de borstkas die een kloppend hart teweegbrengt. Daarna lieten ze een ‘shaker’ in het lab dezelfde trillingen veroorzaken. Een piëzo-elektrisch systeem zette vervolgens die nagebootste hartslag om in een elektrisch stroompje.

Het apparaatje bleek tien keer zoveel energie op te wekken als nodig is voor een moderne pacemaker. Bovendien werkt hij bij elke hartslag, zolang dat maar tussen de 20 en 600 slagen per minuut ligt (een mens heeft een maximale hartslag van ongeveer 200).

De onderzoekers hopen hun uitvinding snel in de nieuwste reeks pacemakers in te bouwen

Follow Faqtman on Twitter