Handig: de ‘onprinter’


onprinter

Computers dienen de mens. Documentje schrijven, printen en uitdelen, geen probleem. Maar dan, oud papier? Nee hoor, dankzij de onprinter.

Als het aan een Britse uitvinding ligt niet meer. Als je een geprint document niet meer nodig hebt, haal je het gewoon door de onprinter en je hebt weer een blanco vel papier. Het apparaat werkt met een laser die de letters van het papier af brandt en dan niets anders over laat dan maagdelijk wit papier.

Dat is natuurlijk zeer goed nieuws voor het milieu en het einde van veel papierbedrijven.

Toshiba presenteerde vorig jaar al een printer die zijn eigen drukwerk weer kon laten verdwijnen door de inkt te verwarmen. De speciale inkt die je daarvoor nodig hebt is echter duur. Het Britse systeem, uitgevonden aan de universiteit van Cambridge, werkt met documenten die uit een gewone printer komen. Ze hebben een laser uitgevonden die krachtig genoeg is om de chemische verbinding in inkt te vernietigen, maar die te zwak is om het papier te verbranden.

Het team dat de vinding heeft gedaan moet nog een patent aanvragen. Ze hebben ook nog geen contact gehad met een printerfabrikant om de technologie te verkopen. Maar gezien de handigheid van deze vinding zal dat niet lang meer duren.