Handen geven via internet


Leuk hoor, sociale netwerken en e-mail. Maar wel een beetje kil. Heeft een Chinees iets op gevonden: een cyberhand.

De robothand gaat via een usb-kabeltje naar je computer. Je pakt hem met je eigen hand beet en knijpt er bijvoorbeeld een beetje in. Via de internetverbinding wordt die kneep verstuurd naar iemand anders die ook een cyberhand op tafel heeft liggen. Die voelt jouw aanraking.

Cyberhand met zijn uitvinder.
Cyberhand met zijn uitvinder.

Uitvinder professor Liu Yunhui van het Department of Mechanical and Automation Engineering van The Chinese University of Hong Kong denkt dat ouders op die manier hun kinderen kunnen troosten als ze van huis zijn. Ook kun je een patiĆ«nt die in een ziekenhuis in coma ligt geregeld ‘een handje geven’ en daarmee wellicht laten ontwaken.

De cyberhand werkt met een sensor die je op je eigen onderarm moet plakken. Die sensor voelt je spieren aanspannen en geeft die informatie door aan de cyberhand aan de andere kant van de lijn. Die spant met die informatie een paar kunstmatige spieren aan en presto: je hebt contact via de handen.

De cyberhand wordt vandaag op een beurs in Hong Kong gepresenteerd en gaat later dit jaar in de verkoop. Hij gaat ongeveer vijftig euro per paar kosten.

[polldaddy poll=3057879]