Hallo, hier aarde. Wie zijn jullie?


buitenaards wezen

Stel, we ontdekken buitenaards leven. Wat gaan we tegen ze zeggen? Een onderzoeksbureau roept de hulp van internetters in.

‘Hallo en welkom. Dit is aarde. Bezoek alsjeblieft onze toeristische trekpleisters.’

Het is maar één van de suggesties die mensen via de nieuwe site Earth Speaks van Seti (de organisatie voor wetenschappelijk onderzoek naar buitenaards leven) hebben gedaan voor het geval we ooit met kleine groene mannetjes te maken krijgen. Iedereen mag er de komende tijd zijn eigen boodschap indienen.

‘We zijn een beetje in de war.’
‘Onderzoek ons alsjeblieft niet van binnen.’
‘Let niet op de troep, maar kom vooral binnen.’
‘Er is hier niets te zien. Vlieg verder.’

Veel suggesties voor een groet aan buitenaards leven zijn grappig. Toch is de site van Seti serieus bedoeld. Want wat zeg je precies tegen een bewoner van een andere planeet? Kun je überhaupt communiceren of leest een Marsmannetje gewoon onze hersens?

Voor Seti zijn het vragen waar ze zich serieus mee bezig houden. Al dertig jaar zoekt de organisatie naar tekenen van buitenaards leven. Maar de mensen achter Seti zijn er nog niet eens helemaal uit of we wel moeten reageren als we ooit een signaal oppikken.

De theorie zegt dat aarde een ‘jonge’ planeet is. Tien tegen één dat een andere beschaving dus verder ontwikkeld is dan wij. We zouden door communicatie de aandacht op ons kunnen vestigen van een beter bewapende planeet. Voor dat je het weet is de aarde betrokken bij een galactische ruzie over verkeerd begrepen signalen.

Faqt doet natuurlijk mee met de zoektocht naar een ideale begroeting. ‘Hallo, hier aarde. Wie zijn jullie?’ lijkt ons de beste boodschap. Ook suggesties? Stuur ze naar Seti.