Gummibeer of echte vinger


Apparaten die vingerafdrukken controleren zijn voor de gek te houden. Met een gummibeer bijvoorbeeld.

Je wilt en topgeheim gebouw binnendringen, maar bij de ingang wordt je gecontroleerd met een vingerscanner. Wat doe je? Je koopt een zakje Haribo Gummiberen en zorgt dat iemand die in het gebouw werkt zijn vingerafdruk op zo’n beertje zet. Daarmee ga je naar de scanner, drukt het gummibeertje erop en de deur gaat open.

Geloof het of niet, veel vingerafdrukscanners zijn door de Duitse beertjes voor de gek te houden. Voor wie liever maffia-style binnendringt is het natuurlijk ook mogelijk een vinger bij iemand af te hakken en die te gebruiken.

Gummiberen, de schrik van beveiligers. Foto: Thomas Rosenau.

Maar die tijd is binnenkort voorbij. Een Duits bedrijf heeft een techniek ontwikkeld waarbij de scanner het onderscheid kan maken tussen een echte, levende vinger en imitaties en levenloze exemplaren. Dermalog Identification Systems GmbH uit Hamburg heeft gekeken naar de kleur van je vinger. Als je druk uitoefent op je vinger, dan verandert de huid van kleur.

Een nieuwe generatie vingerscanners zal rekening houden met deze kleurverandering. Registreert het apparaat wel een vingerafdruk, maar verandert de kleur niet, dan drukt iemand een dode vinger of een gummibeer op de scanner en blijft de deur gewoon dicht. Hoe ze dat weten? De nieuwe scanners zijn niet alleen getest met de beertjes, maar ook met de vingers van lijken.

De nieuwe technologie wordt beschreven in het laatste nummer van het vakblad Forensic Science International.

Follow Faqtman on Twitter