Grootste luchtschip ter wereld


In een stadion in Alabama is het grootste luchtschip ter wereld opgeblazen. De komende dagen volgen proefvluchten met deze gigant.

Gaat het er eindelijk van komen? Al jaren proberen bedrijven over de hele wereld de Zeppelin nieuw leven in te blazen. Deze gigantische luchtschepen waren vóór de Tweede Wereldoorlog de ideale manier om mensen en goederen door de lucht te vervoeren. Maar toen kwam het afschuwelijke ongeluk met de Hindenburg en was het tijdperk van de luchtschepen ineens ten einde. Vliegtuigen waren handiger en konden vanaf de jaren vijftig ook over de oceaan vliegen.

Sinds de jaren tachtig proberen enthousiastelingen de luchtschepen nieuw leven in te blazen. Ook in Nederland zijn verschillende pogingen gedaan. Maar de plannen komen – sorry voor de woordgrap – steeds net niet van de grond. Maar nu ziet het er beter uit. Het Canadese bedrijf 21st Century Airship heeft een luchtschip ontworpen dat een kans lijkt te maken wel succesvol te zijn.

De Bullit 580 – volgens de bouwers het grootste luchtschip ter wereld – is gemaakt van zeer lichte materialen en het is uitgerust met fluistermotoren. Het kan maar liefst 20.000 kilo naar een hoogte van 6,5 kilometer brengen. Daarmee is het bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld de bouw van bruggen en wegen in slecht begaanbaar gebied. Ook zou het kunnen worden gebruikt voor het verkennen van vijandelijke gebieden in een oorlog. Zie daarover ook Zeppelin tegen Taliban.

Zo moet het schip er uiteindelijk uit gaan zien. Let vooral op de plaatsing van de motoren: op de romp om zo weinig mogelijk kabaal te maken.
Zo moet het schip er uiteindelijk uit gaan zien. Let vooral op de plaatsing van de motoren: op de romp om zo weinig mogelijk kabaal te maken.