Gravende bom voor ondergrondse explosies


Het Amerikaanse leger wil een bom ontwikkelen die zelfstandig kan graven. Zo moeten ondergrondse bunkers worden vernietigd.

De VS heeft een flink probleem: Iran. Het land is bezig een eigen atoomprogramma te ontwikkelen. Volgens experts om nucleaire wapens te maken, volgens Iran zelf voor vreedzame doeleinden.

De Amerikaanse regering heeft al aangekondigd militair te zullen ingrijpen als er aanwijzingen zijn dat Iran een atoomwapen heeft.

De 'Mole' uit de jaren zestig animatieserie Thunderbirds. Inspiratie voor de RUM?
De 'Mole' uit de jaren zestig animatieserie Thunderbirds. Inspiratie voor de RUM?

Maar wat als dat wapen in een ondergrondse bunker ligt? De Amerikaanse luchtmacht heeft weliswaar ‘bunkerbusters’, wapens die betonnen versterkingen binnen kunnen dringen, maar voor ondergrondse bunkers is dat niet goed genoeg.

Vandaar dat het Amerikaanse leger een opdracht heeft gegeven aan een aantal grote technologiebedrijven om een bom te bedenken die kan graven.

De ‘Robotic Underground Munition’, of RUM, moet uit een vliegtuig kunnen worden afgegooid. Deze bom moet ‘een zachte landing’ kunnen maken om vervolgens zelfstandig te kunnen graven. Ook moet deze bom in staat zijn om ondergronds een doel te vinden om daar te exploderen. Als er onderweg obstakels zijn, dan moet de RUM die kunnen opruimen.

Nog meer inspiratie uit Hollywood: de Underminer uit The Incredibles.
Nog meer inspiratie uit Hollywood: de Underminer uit The Incredibles.

De ontwikkeling van de gravende bom moet volgend jaar beginnen. Bedrijven die interesse hebben, kunnen nog tot midden april een plan indienen.

De plannen lijken een reactie van de VS op toenemende dreigingen in Iran en Noord Korea. Beide landen hebben de neiging om geheime wapens op te slaan in bergachtig gebied, waar ze diepe schachten gebruiken om bijvoorbeeld atoomwapens op te slaan.