Google badkamer checkt je hart


Google badkamer

Hoe gaat het met je? Hoe is de bloeddruk? Je stoelgang? Last van ontstekingen ergens in je lichaam? Als het aan Google ligt, kun je deze vragen binnenkort makkelijk beantwoorden. De zoekgigant uit de VS heeft een patent aangevraagd voor een slimme badkamer. Die ruimte bestaat uit alle gebruikelijke zaken, als een douche en een toilet, maar dan vol sensors.

Het begint met het matje waarop je staat. Daarin zitten sensoren die je hartslag en bloeddruk kunnen meten in je voeten. Daarmee is een aardig beeld te krijgen van aanstaande hart- en vaatziektes. Uiteraard kan het matje alle noodzakelijke gegevens uploaden naar een gezondheidsprogramma op je computer.

Heb je eenmaal alle kleding uitgetrokken, dan stap je in het nieuwe Google-bad. Je laat je langzaam in het warme water zakken, terwijl op de achtergrond een ultrageluid generator zachtjes zijn werk begint te doen. Deze machine stuurt onhoorbare en onzichtbare pulsen door het water, die aan de andere kant weer worden opgevangen. Zo krijgt het systeem een goede indruk hoe je binnenkant er uitziet. Is er opgezwollen weefsel, is de bloedsomloop goed? Tegen de tijd dat je je afdroogt, weet je computer het.

Natuurlijk moet je ook wel eens naar het toilet. Ook dat zit, als het aan Google ligt, in de toekomst vol sensoren. Niet alleen in de bril, waar je hartslag kan worden gemeten, maar ook in de pot. Een slim systeem meet de inhoud van urine of uitwerpselen en kan bepalen of je gezond bent. Zo niet, dan verschijnt er een waarschuwing op je smartphone of computer. Met die data kun je dan naar de dokter.

In het pakket zitten verder een spiegel die je tint en moedervlekken in de gaten houdt en een soort radar die je temperatuur neemt. Samen kunnen deze sensoren een redelijk compleet beeld krijgen van je gezondheid. En Google kan via het eigen zoeksysteem gelijk opzoeken welke aandoeningen bij je symptomen horen. Maar een tocht naar de huisarts lijkt een beter idee.