Glaasje koeienpis? Ja lekker!


Het is heet. Je hebt dorst. Maar je wilt geen Cola. Bovendien heb je weinig geld om een verfrissing te kopen. Wat doe je dan? Vanaf volgend jaar kan het antwoord in India zijn: je koopt een flesje koeienpis en drinkt dat lekker op.

De religieuze beweging Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) wil eind dit jaar een drankje op de markt brengen waarvan koeienpis het belangrijkste ingrediƫnt is. Daarnaast bevat het drankje een sinaasappelsmaakje en geneeskrachtige kruiden.

RSS is een gekke beweging. Een van hun leden vermoordde ooit Mahatma Gandhi omdat hij niet hindoe genoeg was. Ook hebben ze in de jaren negentig geprobeerd Coca Cola en Pepsi uit India te verjagen. Met het koeiendrankje willen ze een volgende stap zetten om India weer Indiaas te maken. Koeien zijn heilig voor hindoe’s. Bij religieuze festivals wordt geregeld koeienurine over de biddende menigte gesproeid.

Sinds 2003 moedigt RSS zijn leden aan om de urine ook te drinken. Het zou goed zijn tegen overgewicht, leveraandoeningen en zelfs kanker. Wetenschappelijk zijn daarvoor trouwens geen bewijzen. Wellicht daarom hebben maar weinig mensen een glaasje urine in de koelkast staan. Daarom wil RSS de zaken wat groter aanpakken. Ze ontwikkelden een drankje dat ‘niet naar urine smaakt’, aldus een woordvoerder. En door de toevoeging van een paar kruiden moet het nog beter voor de gezondheid worden.

RSS zoekt nu een distributeur. Als die is gevonden kan het product in de tweede helft van het jaar in de winkels liggen. Aan export wordt nog niet gedacht, maar mocht het een doorslaand succes worden, dan ligt het wellicht straks ook hier in de winkel. Hoewel…

Follow Faqtman on Twitter