Enorme explosie in de ruimte


Een gigantische ster ontplofte miljarden jaren geleden met gigantische kracht. De straling heeft de aarde nu net bereikt.

Nederland is ‘slechts’ tweede geworden bij het WK, het is slecht weer, je bent nog steeds geen miljonair. Tijd voor wat perspectief op onze eigen korte en nietige leventjes. Daarvoor moeten we wel even in tijd en ruimte reizen, vijf miljard lichtjaren om precies te zijn, naar een plek buiten ons eigen melkwegstelsel. Daar lag ster GRB 100621A. Lag, want miljarden jaren geleden ontplofte het ding met een geweld zoals we in het heelal niet meer hebben gezien sinds de Big Bang.

Waarom beginnen we er nu over? Omdat de röntgenstraling van deze ontploffing pas net de aarde heeft bereikt. De straling was zo intens, dat het apparatuur van Nasa heeft doorgebrand. Een speciale satelliet die op de ontploffing was gericht, gaf een paar seconden alleen een wit plaatje door. Bij Nasa noemen ze de intensiteit van de ontploffing ‘onverwacht en ongekend’.

Als Nasa zoiets zegt, dan zijn ze een beetje wit rond de neus.

De grootste ontploffing in het universum en dit is het enige plaatje dat er van wordt gemaakt.
De grootste ontploffing in het universum en dit is het enige plaatje dat er van wordt gemaakt.

De ontplofte ster is een miljoen keer groter dan onze zon. Bij de explosie is zo veel energie vrijgekomen dat een eventueel planetenstelsel rond de ster zeker is vernietigd, waarschijnlijk is alles binnen een paar lichtjaar van deze zon verkoold. We kunnen daar natuurlijk over treuren, maar het gebeurde zo lang jaren geleden, zodat er ter plekke waarschijnlijk niets meer te zien is. De aarde bestond op dat moment nog niet eens.