Geheime berichten sturen met lasers


Onderzoekers zijn erin geslaagd met lasers op afstand mensen geluiden te laten horen die alleen voor hen zijn bedoeld. Om de geluiden te horen, hoeven de ontvangers geen speciale apparatuur te dragen.

De lasers kunnen verschillende tonen overbrengen op gespreksvolume, van muziek tot spraak. Het bijzondere is dat het systeem mensen individueel kan bereiken. De laser wordt gericht op iemand een eind verderop, en die persoon hoort het geluid terwijl andere mensen in de buurt er niks van merken.

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat dit lukt met lasers die helemaal veilig zijn voor de ogen en huid. Hun aanpak is gebaseerd op het foto-akoestisch effect, waardoor sommige materialen geluidstrillingen produceren als ze licht absorberen. In dit geval gebruiken de onderzoekers waterdeeltjes in de lucht om geluidsgolven te creëren. Dat werkt zelfs in omgevingen waar het relatief droog is, want er is altijd wel een beetje waterdamp in de lucht, vooral in de buurt van mensen.

Met lasers geluid te maken werkt extra goed als de laser een golflengte gebruikt die goed door water wordt geabsorbeerd, want hoe meer absorptie hoe meer geluid.

Eén van de unieke aspecten van dit lasersysteem is dat het signaal alleen gehoord wordt op een bepaalde afstand van de zender. Dat betekent dat een bericht verstuurd kan worden naar een individu zonder dat iemand die door de straal loopt er iets van kan horen. Met het systeem zou een bericht ook naar meerdere individuen in een groep gestuurd kunnen worden. Voor spionage-achtige toepassingen heel interessant natuurlijk. De onderzoekers die hiermee werken dan ook op een instituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie.