Geheime berichten in Fanta


cijfers

Steganografie is de kunst om boodschappen zo op te schrijven dat ze alleen door de bedoelde ontvanger kunnen worden gelezen. Het bekendste voorbeeld is schrijven met citroensap. Pas als je het papier verwarmt met een strijkijzer of een vlam, worden de letters zichtbaar.

Deze methode is iets te bekend om nog door geheime diensten te kunnen worden gebruikt. Vandaar dat allerlei onderzoeksinstituten bezig zijn nieuwe manieren van steganografie te ontwikkelen. Bij het Weizmann Institute of Science in Israël hebben ze een wel heel ingenieuze manier bedacht om geheim agenten boodschappen door te geven. Het medium is Fanta, Cola of koffie.

Hoe werkt het? Aan een drankje worden fluorescerende moleculen toegevoegd. Deze reflecteren het licht van verschillende golflengtes. Door die te meten, krijg je een cijfercode. Door aan die cijfers van tevoren een waarde (bijvoorbeeld een letter) toe te kennen, kun je een boodschap versleutelen.

Het enige dat de geheim agent in kwestie nodig heeft, is een apparaat om golflengtes te meten. Die zijn goed verkrijgbaar in speciaalzaken voor laboratoriumbenodigdheden. Maar je kunt er ook eentje meenemen en verbergen in een telefoon of een ander stuk elektronica.

De moleculen kunnen kant en klaar in een drankje worden geserveerd aan de geheim agent in een bar. Maar ze kunnen ook op een stuk papier worden geplakt, bijvoorbeeld een brief. Door die brief op te lossen in een bepaald merk frisdrank (de moleculen reageren op de chemische stoffen in de drank) wordt de brief ‘leesbaar’ voor ingewijden. Niemand anders zal vermoeden dat er in de drank een boodschap zit en het medium kan gewoon worden opgedronken.

Israël heeft een uitgebreid netwerk van geheim agenten, in het verleden hebben ze zelfs spionnen in vijandige regeringen door laten dringen. Die hebben nu een nieuwe manier om hun instructies te ontvangen.