‘Gazprom is militaire macht’


© Czanner | Dreamstime.com

De Nederlandse Gasunie heeft net een contract gesloten met het Russische megabedrijf Gazprom. Ze gaan samen ‘groen gas’ ontwikkelen in Rusland. Misschien moeten de Nederlanders daar nog eens goed over nadenken.

Volgens Intelligence Online, een doorgaans zeer goed geïnformeerde nieuwsbrief over spionage en terrorisme, begint Gazprom zich namelijk steeds meer te ontwikkelen tot een soort militaire organisatie.

Het bedrijf heeft al een eigen leger dat het leidingennetwerk in de gaten houdt. Deze dienst heeft naar schatting 20.000 mensen in dienst; zij mogen zware vuurwapens dragen. Een speciale wet geeft deze bedrijfssoldaten de mogelijkheid ook buiten gebied van Gazprom op ‘verdachten’ te schieten.

Het afgelopen jaar is daar een kleine vloot onbemande vliegtuigen (‘drones’) bijgekomen. Die zijn voor de inspectie van gasleidingen, zo zegt het bedrijf. Maar ze kunnen ook worden ingezet als ondersteuning van het interne leger.

Daarnaast heeft Gazprom ondertussen drie satellieten om de eigen gasvelden in de gaten te kunnen houden. Volgens Intelligence Online zal

Follow Faqtman on Twitter

dat aantal de komende tijd drastisch worden uitgebreid. Een van de Gazprom satellieten houdt een oogje op Afghanistan, zo weet de Poolse krant Rzeczpospolita te melden. De krant citeert bronnen die zeggen dat de satelliet ook voor spionage wordt gebruikt.