Gaydar nu ook als software


homo vruchtbaarheid

Is ie ’t of is ie ’t niet? Met nieuwe software van twee studenten weet je snel of iemand op Facebook homo is of niet.

De software werkt heel eenvoudig. Homo’s hebben statistisch gezien veel meer homo’s als vrienden op Facebook dan hetero’s, zo ontdekten de makers, twee studenten aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dus zoekt het programma naar mensen op het sociale netwerk die voor hun geaardheid zijn uitgekomen.

Door op de vriendenkringen van deze mensen een algoritme los te laten, vind je homoseksuele mannen die niet voor hun geaardheid uitkomen. Het werkt heel eenvoudig: als iemand veel homoseksuele vrienden heeft, zal hij volgens het programma zelf ook wel gay zijn.

Met deze namen kun je weer een nieuwe zoekronde starten. Navraag bij een aantal mannen die waren ‘geout’ door de elektronische ‘gaydar’ leverde op dat het programma zeer accuraat is.

Het project is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat een eenvoudig computerprogramma details kan vinden die je misschien liever privé had gehouden door te kijken naar je sociale netwerk op internet. Eerder dit jaar koppelden computerwetenschappers dertig procent van de anonieme Twitter- en Flickr-accounts met een eenvoudig algoritme. Wie op de ene site bekend is, kan zich op de andere niet meer verbergen in de anonimiteit. Andere onderzoekers hebben sociale netwerken gebruikt om achter politieke voorkeuren van mensen te komen.

Het is de zoveelste aanwijzing dat je de privacy-instellingen van je sociale netwerken serieus moet nemen. Zelfs als je dingen niet vermeldt op de ene site of netwerk, kan het via de andere sites gevonden worden.