Game, set en oeoeoeoeah!


Wimbledon is weer begonnen. Dat is weer kreunen geblazen, vooral voor sommige dames.

Martine Navratilova vond het vals spelen en probeerde het te laten verbieden. Sommige liefhebbers van tennis moeten er niets van hebben: kreunen. Vooral vrouwelijke spelers lijken er een handje van te hebben bij de service een oerkreet uit te stoten.

Ze ziet er lief uit, maar kreunt vervaarlijk.
Ze ziet er lief uit, maar kreunt vervaarlijk.

Serena Williams doet het, zonder dat ze er zelf erg in heeft, beweert ze. Maar het Williams zusje is niets vergeleken bij Michelle Larcher de Brito, een zeventienjarig talent uit Portugal. Bij de Franse open kampioenschappen klaagde een van haar tegenspeelsters dat het kreunen van Larcher de Brito onacceptabel was, omdat het haar zou afleiden. De Portugese zei zich echter niet in te kunnen houden.

Nick Bollettieri, de trainer van Larcher de Brito, zegt dat het kreunen van zijn pupil haar helpt te concentreren. Maar waar Williams nog geen 90 decibel produceert, gaat Larcher de Brito waarschijnlijk door de 110 decibel, meer geluid dan een brullende leeuw. Zelf heeft ze gezegd zich niets aan te trekken van de toestand rond haar schreeuwen.

‘Het is deel van mijn spel’, zegt ze in een interview. En als dat tegenspeelsters afleidt, dan is dat alleen maar fijn, zal ze erbij hebben gedacht.

Wetenschappelijk onderzoek naar kreunen tijdens tennis is nog niet gedaan. Inspanningsfysiologen weten dat het soms kan helpen om geluid te maken bij een beweging, dat zou de aanmaak van krachtgevende hormonen bevorderen. Maar de vraag is dan natuurlijk waarom boksers, voetballers of slagmannen bij het honkbal niet kreunen.