Fruit verdedigen met een kanon


Eén van de plagen waar fruittelers veel mee te maken hebben, is hagel. Van hagel gaat het fruit stuk. Door grote hagelstenen kunnen hele oogsten verloren gaan.

Dat willen de telers niet laten gebeuren en ze hebben er dan ook geen moeite mee om een onconventioneel middel in te zetten: het anti-hagelkanon.

Met een anti-hagelkanon worden schokgolven de lucht ingeschoten. Het idee is dat de lucht boven het kanon wordt verstoord, zodat grote hagelstenen zich niet kunnen vormen. Of dit ook echt werkt is iets dat wetenschappers betwijfelen.

hagelkanon

Een nadeel is alleen dat zo’n kanon flinke herrie maakt. De knallen van het kanon halen een geluidsniveau van een pijnlijke 130 dB, evenveel als een laag overvliegende straaljager. Op een afstand van 100 meter is dat nog altijd 90 dB.

De buren van een fruitteler in Zeeland kwamen al gauw in opstand tegen zijn hagel-afweergeschut. Na hun klachten over de knallen gaf de gemeente geen vergunning af. De rechter heeft besloten dat de gemeente die vergunning niet mag weigeren, omdat de buren ver weg genoeg wonen. De teler mag zijn anti-hagelkanon dus weer gaan gebruiken.

Al in de 19e eeuw zetten Italiaanse boeren een anti-hagelkanon neer. Dat werd met de hand bediend en werkte met carbid. De huidige apparaten werken met acetyleengas en worden op afstand bediend.

Schema van de werking van het anti-hagelkanon volgens de fabrikant:

schemawolk_nl_small