Kerncentrale onder water


Terwijl Duitsland heeft aangekondigd kernenergie af te zweren, zet Frankrijk er juist op in. Onder water.

Je kunt op twee manieren naar de ramp in het Japanse Fukushima kijken. Je kunt besluiten dat kernenergie te gevaarlijk is en er mee ophouden. Of je kunt denken dat kernenergie verbeterd moet worden en daar flink mee aan het werk gaan.

Dat laatste heeft de Franse onderneming DCNS (bekend van ondermeer wapentuig) gedaan. Het grote probleem is om een kerncentrale te koelen als er een storing is. Daarom wil DCNS een kerncentrale onder water bouwen. Op 60 tot 100 meter onder de zeespiegel zit de kerncentrale dan middenin één groot bad met koelwater, zo redeneren de Fransen.

De centrales zien er uit als grote torpedo’s en ze worden aan de zeebodem vastgemaakt. Er is geen bemanning aan boord van de centrale, die tussen de 50 en 250 megawatt stroom moet opleveren. De centrales zijn vooral handig voor eilandstaten als Malta, die nu moeite hebben op het land genoeg energie op te wekken.

De onderzeese centrales verkeren nu nog in de ontwerpfase. DCNS verwacht de komende jaren tussen de 100 en 300 stuks te verkopen. De milieu-organisatie Sortir du nucléaire heeft het een onzalig plan genoemd. Stromingen zouden bij een ramp de radio-activiteit over de hele wereld kunnen verspreiden.

Follow Faqtman on Twitter