Foto’s maken door een klein gaatje


In een wereld waarin technologie steeds sneller gaat en belangrijker wordt, vinden sommigen het prettig om een stapje achteruit te doen. Fotografie leent zich daar goed voor.

Om mooie foto’s te maken kun je natuurlijk steeds de duurste en nieuwste spullen kopen, maar je hebt ook fotografen die liever een beetje zelf knutselen. Volgens het aloude principe van camera obscura kun je al een foto maken door een heel klein gaatje in een doos te maken en licht te laten vallen op fotopapier.

pinhole2

Komende zondag wordt voor de tiende keer de ‘World pinhole day’ georganiseerd. Enthousiaste hobby-fotografen worden aangemoedigd om foto’s te maken met hun zelfgemaakte camera’s en de resultaten te uploaden op www.pinholeday.org. Vorig jaar deden 3.200 enthousiastelingen mee.

De gaatjescamera’s maken artistieke, vaak wat dromerige foto’s: ongelijke belichting, niet altijd even scherp, maar daardoor wel apart en interessant. Veel mooie voorbeelden zijn te vinden op Flickr, waar ook bovenstaand portret vandaan komt.