Foto’s in stedelijke tijd en ruimte


Foto’s af laten drukken en in een boek plakken doen mensen alleen nog maar na bruiloften of verre reizen. De meeste amateurfotografen zetten tegenwoordig hun foto’s op fotowebsite Flickr (of op Hyves).

Het resultaat is een online mega-fotoboek, vol foto’s van over de hele wereld. In veel gevallen kun je zelfs zien waar precies ter wereld. Mensen zetten vaak de co√∂rdinaten erbij om te laten zien waar een foto is genomen. Dat heet geotaggen. Steeds meer digitale camera’s kunnen dat trouwens zelf en slaan foto’s automatisch op met de GPS-co√∂rdinaten erbij.

Fotograaf Eric Fischer maakte software om te laten zien waar mensen foto’s maken. Door bij Flickr de foto’s op te vragen die in een bepaalde stad genomen zijn en die op een kaart in te tekenen, kon hij prachtige kaarten maken van vijftig wereldsteden. Dit is bijvoorbeeld Londen:

london-550x550

Inmiddels heeft Fischer al voor vijftig steden het fotograferen in kaart gebracht, waaronder ook Amsterdam.

Wat je ziet, zijn lijnen tussen de foto’s die bewoners en bezoekers van steden maakten. Door te kijken naar de tijd waarop de foto gemaakt werd, kon Fischer bepalen hoe snel iemand zich door de stad bewoog. Mensen die door de stad liepen om foto’s te maken, veroorzaakten een zwarte lijn. Fotografen op de fiets trekken een rode lijn op de kaart en blauw is de kleur van mensen die nog sneller gingen, bijvoorbeeld met de bus.

De lijnen zijn afgedrukt op kaarten van het OpenStreetMap, een project dat als doel heeft om vrij beschikbare kaarten te maken.
Alle foto-steden-locatie-en-tijd-kaarten zijn te zien op Flickr.