Flintstone auto haalt 100


Een auto die 100 kilometer per uur haalt, maar geen gassen uitstoot? Het kan, deze auto drijf je namelijk zelf aan.

Niet minder dan veertig jaar geleden had Charles Greenwood een idee. Hij keek naar een aflevering van de tekenfilmserie Flintstones en dacht ‘waarom maak ik geen auto die door mensenkracht wordt aangedreven?’ Hij ging aan de slag in zijn schuur en komt nu, vier decennia later, naar buiten met de HumanCar.

mensauto

Deze auto biedt ruimte aan vier personen, die de auto voortbewegen door het heen en weer bewegen van de stang voor hen. zo wordt elektriciteit opgewekt die een motor aandrijft. Dat beweegt niet alleen de auto voort, het laadt ook een batterij op, voor het geval de passagiers moe zijn of je alleen rijdt. In dat geval kun je de elektromotor aanzetten en ontspannen cruisen.

mensauto2

Op spierkracht is de auto in staat om honderd kilometer per uur te rijden. Heuvelopwaarts gaat hij nog altijd vijftig.

De auto is in de VS inmiddels toegelaten tot de weg. Meneer Greenwood gaat binnenkort de eerste productiemodellen verkopen. Volgens hem zijn al honderd HumanCars verkocht voor rond de 10.000 euro. Het businessplan van zijn onderneming voorziet in een complete lijn van door mensen aangedreven auto’s, compleet met satellietnavigatie en alle andere zaken die je in een auto vindt.

flintstone auto

Nu maar hopen dat de makers van de Flintstones hem niet aanklagen wegens inbreuk op hun auteursrecht. Zij hadden het idee voor een door mensen aangedreven auto immers het eerst.