Fitness trackers zijn te positief


fitness tracker

Een half uurtje wandelen en er zijn al 150 kilocalorieën af. Dus dan kun je straks kroketten bij je bier bestellen. Hoeveel mensen zouden zo denken? Sinds er draagbare fitness trackers op de markt zijn, gaan mensen misschien meer rekenen als het om hun dagelijkse energie-opname gaat. Maar ze rekenen zich rijk.

De Stanford University School of Medicine in de VS heeft een aantal populaire fitness trackers onderzocht en komt tot de conclusie dat die te positief zijn als het gaat om hoeveel calorieën iemand verbrandt bij activiteit.

Het gaat om de Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn en de Samsung Gear S2.

Zelfs het meest accurate apparaat is 27 procent te positief. De slechtste score is 93 procent. Fitness trackers zijn volgens dit onderzoek nooit te negatief, zo schrijven de Amerikanen in het vakblad Journal of Personalised Medicine. Dat betekent dat de dragers verkeerde informatie krijgen over hun verbranding en daarop misschien verkeerde beslissingen nemen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door proefpersonen die vol werden gehangen met geijkte meetapparatuur. Ook werd de samenstelling van hun adem gemeten. Vervolgens werden ze aan het werk gezet op loopbanden en hometrainers. Uiteraard droegen de proefpersonen ook fitness trackers. Daarna werden de uitkomsten van de metingen met elkaar vergeleken.

Volgens de onderzoekers is het moeilijk om calorieverbranding goed te meten. Zeker als je maar weinig data hebt. Fitness trackers baseren zich hoofdzakelijk op de hartslag, maar die zegt niet genoeg over hoeveel je verbrandt. Maar ze hadden niet verwacht dat de trackers zó slecht zouden zijn. De hartmetingen van de slimme horloges waren overigens wel goed, dus zit het probleem bij het omzetten naar verbranding.