Help! Facebook wil je gedachten lezen


Facebook

Facebook doet onderzoek naar een technologie die gedachten van mensen op een scherm kan toveren, zonder dat daar een toetsenbord aan te pas komt. Het apparaat moet rechtstreeks worden aangesloten op de hersengolven. Het gaat bijvoorbeeld om de mogelijkheid om een tekstbericht naar een vriend te sturen zonder je smartphone te pakken, zei Facebook Manager Regina Dugan op de ontwikkelaarsconferentie F8 in San Jose.

Het huidige doel van Facebook is om op die manier 100 woorden per minuut uit de hersens in een chip te krijgen. Dat kan volgens het Amerikaanse bedrijf worden bereikt binnen een paar jaar. Dugan wees op recent onderzoek van de Amerikaanse Stanford University, waarbij een totaal verlamde vrouw dankzij elektroden op haar hoofd kon schrijven met niets meer dan haar hersenen. Dat gaat nu nog met acht woorden per minuut, letter voor letter.

Maar Facebook ziet niets in elektronen op je hoofd, het moet een technologie worden die helemaal buiten je lichaam blijft. Die is er nu nog niet, maar het bedrijf ziet genoeg aanknopingspunten in het onderzoek van Stanford om een eigen versie te ontwikkelen. Dat gaat enkele jaren duren, maar dan hoeven we niet meer op schermpjes te kijken. Facebook heeft een team van zestig knappe koppen op die taak gezet.

Mochten die inderdaad een dergelijk apparaat uitvinden, dan kan dat gelijk dienst doen als universele vertaler. Je hoeft in China alleen maar aan een kopje koffie te denken, en het luidsprekertje van je telefoon vraagt de barista om een bakje troost – in vloeiend Chinees. Uiteraard is het wel van belang om daarbij je gedachtes over het uiterlijk van de barista te blokkeren.

Hiermee gaat Facebook de concurrentie aan met Elon Musk, de miljardair die een tijdje geleden Neuralink oprichtte, een bedrijf met hetzelfde doel. Beide firma’s moeten natuurlijk ook geld gaan verdienen, dus zal het systeem op de achtergrond wel je complete herseninhoud naar het hoofdkantoor sturen.