F-35, de gamechanger


F-35

Vandaag arriveert de eerste operationele F-35 Lightning II straaljager (ook JSF, Joint Strike Fighter genoemd) op Vliegbasis Leeuwarden. Zo’n eerste aankomst is een bijzonder moment voor de Koninklijke Luchtmacht, men kijkt reikhalzend uit naar de volgende generatie straaljager, die je met recht een gamechanger kan noemen.

Het testen van het gevechtsvliegtuig is al zes jaar bezig. Dat gebeurt in Amerika waar vliegers worden opgeleid en omgeschoold. Nederland krijgt in totaal 46 toestellen. Bijzonder aan dit vliegtuig is de stealth technologie, het is onzichtbaar voor radar door een speciale coating en ontwerp.

Bovendien heeft hij nog veel meer sensoren en apparatuur dan zijn voorganger. De vlieger ziet op een display in zijn helm niet alleen hoogte en snelheid, maar ook andere gegevens zoals infrarood, beelden van drones en radar. Daarnaast is er een datalink met andere F-35’s. Zo krijgt de piloot een totaalbeeld van wat er gebeurt in het missie-gebied. De helm kost niet voor niets een half miljoen euro.

De F-35 die vandaag arriveert, is gebouwd in het Italiaanse Cameri. Elke twee maanden krijgt Nederland weer een vers toestel erbij, die worden gestationeerd op Leeuwarden en Volkel. Net zoals de F-16 moet de F-35 een echte alleskunner zijn. Het verleent grondsteun, verzamelt inlichtingen en kan vijandelijke vliegbases en vliegtuigen aanvallen.

testvlucht F-35

Nederland krijgt de standaard versie, de F-35A, met boordkanon en een inwendig ruim voor bommen en raketten. De Amerikaanse Mariniers en Britse Marine vliegen met de duurste versie, de F-35B die verticaal kan landen en opstijgen. De Amerikaanse Marine vliegt met de F-35C, die iets groter is en een zwaarder onderstel heeft, voor harde landingen op vliegdekschepen.

De F-35 is al ingezet tijdens operationele missies door Amerika, Israël en Italië. Het lijkt erop dat het eerste Nederlandse squadron in 2021 gereed is om een korte missie uit te voeren en het luchtruim te verdedigen.