ESA wil ruimteschroot-radar


De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is begonnen aan het ontwikkelen van een radar waarmee ruimteafval zichtbaar moet worden. Er is 4 miljoen euro gereserveerd voor de ontwikkeling van een dergelijke radar, die moet zorgen dat Europese satellieten niet beschadigd raken door schroot dat in een baan om de aarde draait.

Elk stipje is een door mensen gemaakt object in een baan om de aarde.

Meer dan 20.000 objecten groter dan 10 vierkante centimeter bevinden zich in een baan om de aarde. Daaronder zijn onderdelen van oude satellieten, verfschilfers, uitrustingsstukken van astronauten en afval van ruimtereizen. Deze objecten bereiken soms enorme snelheden en zijn een gevaar voor ruimtereizigers.

De radar wordt ontwikkeld in Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Hij komt uiteindelijk te staan in Crucey-Villages bij Parijs. Twee andere stations, eentje in Frankrijk en een in Spanje, zullen de de radarsignalen ontvangen en interpreteren. Bij een mogelijke aanvaring van een satelliet of sonde met een stuk ruimteschroot, zal de radar waarschuwen zodat er bijgestuurd kan worden.

Follow Faqtman on Twitter