Enorme kam moet plastic uit zee halen


zee kam

De verwoestende effecten van plastic afval – verpakking, flessen, zakken – op onze oceanen zijn al een tijdje bekend. Naar schatting heeft 150 miljoen ton kunststof de oceanen van de wereld al bereikt en het eind is nog niet in zicht. In 2050 zal meer plastic dan vis in zee zwemmen. Daarom bedacht een Duitse architect een mega kam om de zee te zuiveren.

Het 400 meter lange, drijvende platform zorgt dat plastic afval uit het water kan worden verwijderd. Zonder netten, vissen en andere levende wezens worden niet bedreigd, staat er op de website van het project Pacific Garbage Screening. Het plastic afval dat uit de zee is gevist, kan worden verbrand of als grondstof dienen voor nieuw kunststof.

Het platform, waarvan er tot nu toe slechts een model is, zal 35 meter diep liggen. Het is ontworpen om de zeestromingen op te vangen en ervoor te zorgen dat het plastic afval naar het zeeoppervlak stijgt door zijn eigen drijfvermogen, waar het wordt verzameld.

Een eerste prototype van het kunststof vuilnisplatform wordt de komende vijf jaar gebouwd. Deze eerste kam zal in een riviermonding worden geplaatst, zodat het plastic afval niet eens de zee in gaat. Hoeveel van de platforms de mens nodig zou hebben om de oceanen over de hele wereld schoon te maken, kan niet worden geschat, aldus de bedenker.