Eng: deepfake nu via app beschikbaar


Kate Winslet Chinees

Altijd al in een Hollywood blockbuster willen spelen? Dat kan nu, dankzij een Chinese app. Zao maakt deepfake beschikbaar voor iedereen. De resultaten zijn verbluffend. De app is beschikbaar via de Apple App Store en is bedoeld voor de Chinese markt. Het leverde de bovenstaande Chinese Kate Winslet op.

Achter Deepfake zitten lerende algoritmes, kunstmatige intelligentie die in staat is om een foto te veranderen in bestaand bewegend beeld, zoals een film. Het programma bouwt op basis daarvan een model van jouw gezicht en laat dat naadloos passen op het hoofd van een acteur of actrice.

Tot nu toe was dat technisch zo ingewikkeld dat alleen geoefende hobbyisten zulke filmpjes konden maken – vooral van het stoute soort. Recent nog van NOS-journaallezer Dionne Stax. Maar met de app kan iedereen het. Je moet een aantal foto’s van jezelf uploaden. Bijvoorbeeld met je ogen open en dicht, met je mond dicht en terwijl je praat. Die plaatst de app dat op het lichaam van Leonardo di Caprio zoals de Nieuw-Zeelandse ontwerper Allan Xia deed met zijn eigen gezicht.

Gebruikers die met de app aan de gang zijn gegaan, tonen aan dat ze er goede resultaten mee halen. Er zitten zo nu en dan nog foutjes in de filmpjes die ze maken, maar over het algemeen ziet het er als echt uit. Dat is zowel knap als verontrustend. Want in deze tijden van nepnieuws en alternatieve feiten kunnen we vanaf nu zelfs bewegend beeld niet meer vertrouwen.