‘Elektro-aardappel’ erg gezond


Aardappelen zijn van zichzelf al gezond. Maar je kunt ze op eenvoudige manier nog beter maken: door ze te laden met elektriciteit.

Raar maar waar: aardappelen die flink gekneusd zijn, bevatten vaak meer voedingsstoffen dan piepers die ongeschonden op je bord terecht komen. Door je aardappel flink te laten vallen, ontwikkelen zich onder de schil meer polyfenolen, dat zijn chemische stoffen die behoren tot de anti-oxidanten. Deze stoffen helpen bij het voorkomen van kanker, ontstekingen en hartziektes.

Maar om nou elke aardappel beurs te beuken vanwege de anti-oxidanten, dat is ook zo lastig. Vandaar dat onderzoekers van de Obihiro Universiteit in Japan op zoek gingen naar een andere methode om de gewone pieper extra goede stoffen te laten aanmaken. Ze hebben een manier gevonden: elektrocuteer je aardappel.

Advertentie van de toekomst: 'Nu met extra stroom'?
Advertentie van de toekomst: 'Nu met extra stroom'?

De Japanners legden aardappels eerst een paar seconden in een zoutoplossing, daarna werden de knollen tussen twee geleidende plaatjes gelegd. Daar liep 15 volt doorheen. Deze behandeling zorgde ervoor dat er 60 procent meer polyfenolen in de aardappelen kwamen.

Ook het blootstellen van de aardappelen aan zeer hard geluid zorgt ervoor dat ze nog gezonder worden. Meer dan 600 watt aan zeer hoge tonen lieten het aantal polyfenolen met 20 procent toenemen.

Het is goed nieuws voor aardappelboeren. De prijzen voor hun product zijn aan het dalen. Door het gewas even flink aan een accu te hangen kunnen ze het verkopen onder de slogan ‘nu nog beter voor je hart’.

Lees ook: Friet ruikt naar strijkplanken