Elektrische auto’s gaan hard


Wie dacht dat elektrische auto’s niks zouden worden, zal nu moeten toegeven dat dat wel meevalt. Autofabrikant Nissan zegt dat de vraag naar de nieuwe Nissan Leaf zo groot is, dat het mogelijk stopt met het aannemen van bestellingen.

De elektrische auto van Nissan komt pas over een half jaar aan bij de dealers, maar volgens de New York Times zijn ze nu al uitverkocht. Het bedrijf kon al 19.000 bestellingen noteren in de Verenigde Staten en Japan.

Tesla model s, het racemonster dat alleen elektriciteit slurpt
Tesla model s, het racemonster dat alleen electriciteit slurpt

De meeste autobedrijven zouden er nog vanuit gaan dat electrisch aangedreven auto’s geen succes zullen worden. Zij zetten hoogstens in op hybride auto’s, die dus ook een verbrandingsmotor aan boord hebben.

Het is een opvallend goede week voor de elektrische auto. Toyota maakte deze week bekend dat het samen met autobouwer Tesla gaat werken aan elektrische auto’s. Het eerste model zal met volle batterijen 480 kilometer kunnen rijden, maar dat zal dan ook geen goedkope worden. De Nissan Leaf zal waarschijnlijk niet verder komen dan 160 kilometer.

De eerste snellader van Europa werd gisteren in Leeuwarden in gebruik genomen. Bij zo’n oplaadpunt kunnen elektrische auto’s in minder dan 30 minuten hun accu’s opladen.

Ook in Amsterdam werd deze week een nieuw oplaadpunt feestelijk geopend. Dat is ook wel nodig: zolang er nog niet veel oplaadpunten zijn, heb je niet veel aan een auto die op elektriciteit rijdt.