Eindelijk nanozonnecellen


Geprinte nanozonnecellen (Foto: Michael Grätzel/Science/AAAS)

Twintig jaar geleden werden ze al aangekondigd, maar dankzij nieuwe aanpassingen lijkt het er nu ook echt van te komen: de zonnecellen bestaande uit nanodeeltjes. Deze zijn niet alleen goedkoper en efficiënter dan andere fotochemische zonnecellen, maar zijn ook nog eens flinterdun en ‘printbaar’.

De zogenoemde dye-sensitized nanocrystal cell (DSC) bestaat uit een organische kleurstof met een laagje nanodeeltjes van titaniumdioxide (in korrelvorm het pigment in witte verf). De kleurstof absorbeert direct zonlicht, waarvan de energie elektronen los stoot in de richting van de nanodeeltjes. Die dirigeren de elektronen vervolgens naar de elektroden, die daarmee een elektrische stroom genereren.

De nieuwste versie genereert circa 1 volt en kan een efficiëntie van tegen de 15 procent bereiken. Daarnaast zijn de flinterdunne cellen eenvoudig te draperen op een glasplaatje of metaalfolie.

Wanneer de nanozonnecellen op de markt komen is nog onduidelijk. Perfectionist Grätzel hoopt ze eerst nog wat verder te verfijnen.

De bevindingen staan sinds vandaag in het vaktijdschrift Science.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter