Eerste zachte robot ontwikkeld


_90892202_nature_2016_press_image2

Een robot die eruit ziet als een octopus en zacht is — wetenschappers van Harvard University zeggen dat hun ‘octobot’ de eerste zou kunnen zijn van een heel nieuw type robots.

De nieuwe creatie is helemaal zacht en heeft net zoals levende octopussen in zee acht beweegbare tentakels. Er is voor die vorm gekozen als een soort eerbetoon. Octopussen hebben immers ook geen skelet, maar zijn toch opmerkelijk sterk en in staat tot heel veel verschillende bewegingen.

De octobot is deels gemaakt met behulp van 3D-printers en bestaat uit siliconengels die variëren in stevigheid. Het is een autonome robot, dus hij kan zelfstandig bewegen, zonder hulp van buitenaf. Zijn energie haalt hij uit waterstofperoxide, dat samen met een katalysator van platina een gas maakt waarmee de robot zijn rubberachtige ledematen kan bewegen. Hierdoor heeft hij geen batterijen, motors of draden nodig.

De ingenieurs die de robot maakten, hadden een geheel zachte robot al langer als droom. De uitdaging was om de stevige onderdelen zoals batterijen en elektronica te vervangen met analoge zachte systemen en die aan elkaar vast te maken. Met de octobot hebben ze bewezen dat ze dat relatief makkelijk voor mekaar kunnen krijgen. Op een video die naar buiten is gebracht is te zien dat het wel een vrij simpel ding is. De octobot kan pneumatisch zijn armen bewegen, maar daar blijft het bij. De beweging is ‘voorgeprogrammeerd’ dankzij een eenvoudig stelsel van kleine buisjes.

De onderzoekers willen nu gaan kijken of ze ook meer complexe robots kunnen maken. Een volgende stap zou moeten zijn dat hij meer kan, zoals kruipen. In de toekomst zouden dit soort zachte robots helemaal zichzelf moeten kunnen besturen.