Eerste cybergeneraal benoemd


Het Amerikaanse leger ziet internet als een potentieel slagveld. Vandaar dat ze de eerste generaal hebben benoemd voor cyberspace.

Je denkt misschien dat het allemaal heel vreedzaam is, internet. Beetje stukjes op Faqt lezen, straks nog een verslavend spelletje doen. Maar daar denken de Amerikanen heel anders over. Afgelopen weekend is viersterrengeneraal Keith Alexander benoemd tot bevelhebber van Cyber Command, de internetpoot van het Amerikaanse leger.

Generaal Keith Alexander
Generaal Keith Alexander

Cyber Command komt in oktober op volle sterkte en zal dan het eerste officiële internet legeronderdeel ter wereld zijn. Het Amerikaanse leger heeft hiertoe besloten vanwege de steeds grotere dreiging op internet. Volgens het persbericht over de benoeming zijn vooral Rusland en China druk bezig internet te gebruiken voor spionage en andere militaire activiteiten. Cyber Command zal zich dan ook voornamelijk bezighouden met verdediging, zo vertelde een woordvoerder van het Pentagon.

Het Amerikaanse leger bezit zeven miljoen computers en gebruikt 15.000 netwerken, bijna allemaal verbonden met het internet. Per dag worden honderden pogingen ondernomen om defensienetwerken te hacken. Volgens de Amerikanen zijn honderd landen die zo hebben geprobeerd in te breken, meer dan de helft van alle staten ter wereld.

Het nieuwe slagveld?
Het nieuwe slagveld?

De meest serieuze bedreiging van de VS in cyberspace deed zich voor in 2003. Toen voerden hackers een gecoördineerde aanval uit op meerdere defensienetwerken. Deze aanval, codenaam Titan Rain, was gedeeltelijk succesvol, ondermeer het netwerk van vliegtuigbouwer Lockheed Martin werd gehackt. De aanval kwam waarschijnlijk uit China.

Cyber Command zal dit soort aanvallen moeten afslaan. Met toetsenborden en muizen, maar eventueel ook met wapens. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft laten doorschemeren dat hackers in de toekomst wellicht ook een groep commando’s op bezoek kunnen krijgen.