Een schietende robot op een ruimtestation – wat kan er mis gaan?


Fedor de robot

Het Russische nationale ruimteagentschap stuurt een forse robot van 160 kilo naar het internationale ruimtestation ISS. Donderdag vertrok een Soyuz MS-14 ruimteschip van het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan met voorraden en wetenschappelijke experimenten naar het ISS. De enige passagier aan boord was de Skybot F-850 – bijgenaamd Fedor voor Final Experimental Demonstration Object Research.

Een Russische robot in de ruimte. Dat klinkt op zich niet eng. F-180 is ook jarenlang getest en kan helpen bij het uitvoeren van experimenten in het ruimtestation. Bovendien is hij (zij?) in staat om dingen te doen die voor mensen onmogelijk zijn. Maar kijk vooral ook even naar deze video. Dit is ook Fedor, in een, laten we zeggen, iets andere rol.

Vuurwapens afschieten zal Fedor in de ruimte niet doen, zeggen de Russen. Hij is geprogrammeerd op het aansluiten van elektrische kabels in een gewichtsloze omgeving. De enige dingen die hij in zijn mechanische handen zal houden, zijn schroevendraaiers. De Russen willen ook experimenteren met ruimtewandelingen. Na tien dagen in het station keert hij naar de aarde terug voor evaluatie.