Een echte trekstraal


Het is een handig maar futuristisch stuk gereedschap in Star Trek: de trekstraal. Maar nu is hij voor het eerst echt gemaakt.

Je bent met je sterrenschip onderweg met warp 3. Ineens zie je een vreemd object dat je nader wilt bestuderen. Wat doe je? De trekstraal gebruiken natuurlijk, om het object naar je schip te ’takelen’. De tractor beam was een leuk foefje van Gene Roddenberry, de bedenker van Star Trek. Met weinig meer dan een straal van licht kan de bemanning van de Enterprise daarmee dingen uit de ruimte hengelen.

De trekstraal in Star Trek.

Maar een stel Australiƫrs heeft nu een echte trekstraal uitgevonden. Het enige nadeel: het ding werkt alleen op aarde en niet in de ruimte.

De Australische trekstraal bestaat uit een laser die een holle lichtbundel om een (klein) object heen kan schijnen. Door de warmte van de laser zet de lucht rondom het object uit, terwijl het middelste puntje relatief koel blijft. De warme lucht zet uit en zorgt voor zo veel druk dat de straal het object op kan pakken, omdat in het midden van de straal lage druk heerst.

De Australische trekstraal. In het midden is een helder glazen knikkertje te zien dat is opgepakt.

De Australiƫrs hebben met hun trekstraal al kleine glazen knikkertjes opgepakt en in een bakje gelegd. In de toekomst willen ze proberen grotere objecten te vervoeren. Ze zien hun uitvinding vooral als een manier om op nanoschaal machines te maken. Door de trekstraal kunnen ze zeer precies werken. Of en wanneer ruimteschepen met een trekstraal worden uitgerust, is nog niet bekend.