EasyJet gebruikt gladde verf


Lekker glad toestelletje...

Luchtvaartmaatschappij easyJet gaat vliegtuigen voorzien van een nieuwe laag ‘gladde’ lak. Zo moet vliegen goedkoper worden.

Even afrekenen: vorig jaar betaalde easyJet bijna 900 miljoen euro aan brandstof. Dit jaar gaan de olieprijzen waarschijnlijk snel stijgen omdat de economie aantrekt. Dat zou betekenen dat de brandstofrekening door het miljard heen schiet.

Maar de prijsvechter wil daar wat aan doen. Vandaar dat acht testvliegtuigen uit de vloot van 194 toestellen worden voorzien van een laag aerodynamische verf. Die zorgt er voor dat lucht makkelijker over de romp van het toestel glijdt. Daardoor moet het brandstofgebruik omlaag.

De Amerikaanse luchtmacht gebruikt de coating al. Ook de Britse marine experimenteert met een gladde laagje ‘slijm‘ op schepen. De laag van easyJet bestaat uit zeer fijne acryl. Door het vliegtuig positief te laden en de acryl negatief, wordt het goedje aangetrokken door het oppervlak van de romp en vleugels. Die kracht is zo sterk, dat het acryl alle poriĆ«n in de verf afdekt.

Deze methode zorgt voor 1 tot 2 procent lager verbruik; of, in het geval van easyJet, 10 tot 20 miljoen euro minder aan de pomp.

Follow Faqtman on Twitter