E-auto niet altijd milieuvriendelijk


Is het verstandig om een elektrische auto te rijden om het milieu te sparen? Hangt van van de stroom af. Dat zeggen specialisten van het onderzoeksbureau Joanneum Research uit Duitsland. Ze bekeken de milieubelasting van enkele veelgebruikte elektrische auto’s, van de fabricage tot de sloop om te achterhalen hoe goed ze echt zijn.

De Duitsers ontdekten dat de milieuvriendelijkheid van de auto voor het grootste deel afhangt van de soort stroom die er wordt getankt. Is die stroom groen, dan is de auto groen. Als voorbeeld wordt Noorwegen genoemd, waar de meeste stroom wordt opgewekt met waterkracht. Elektrische auto’s schelen daar 80 procent minder broeikasgas en 75 procent fijnstofemissies.

In een land als China, waar de meeste stroom wordt opgewekt door de verbranding van kool, is een elektrische auto niet groener dan een normaal exemplaar. De geringe winst die wordt gehaald bij de emissie van fijnstof, wordt tenietgedaan door de milieuschade die wordt aangericht door de accu’s.

Volgens het onderzoeksinstituut kan er vooral milieuwinst worden gehaald door een goed recyclingsysteem voor de accu’s op te zetten.