Duurzame energie in tijden van crisis


Hoe groen is Europa als het economisch tegenzit? Midden in een forse bezuinigingsronde van 81 miljard pond investeert Engeland ruim twee miljard in duurzame energie.

De nieuwe conservatieve regering van David Cameron wil een groene regeerperiode. De CO2-uitstoot moet met 32 procent omlaag, duurzame energie krijgt alle aandacht. De miljardenpot wordt ingezet in getijdencentrales en offshore windparken Het groene beleid kost geld maar gaat waarschijnlijk 50.000 banen opleveren. Duitsland wil het aandeel duurzame energie verhogen naar 30 procent in 2020. Daarvoor investeert het land in Desertec, een enorm zonnepark in de Sahara.

Bakken vol zonlicht ‘stromen’ hier straks de elektriciteitskabel in om huiskamers in Stuttgart en het Parlementsgebouw in Berlijn te verlichten.

Foto: Fanny Schertzer.
En wat doet de net aangetreden regering Rutte? Over klimaat en duurzame energie is in het hele regeerakkoord niet veel te vinden. Het kabinet kiest voor kernenergie.

De schaarse duurzame energie die opgewekt wordt in en bij woonhuizen kan in de komende kabinetsperiode niet eens worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat komt dan weer door een curieus briefje van ex-EZ minister Maria van der Hoeven aan de Tweede Kamer. Met dat briefje blokkeert (de inmiddels ex-) bewindsvrouw een duurzaam beleid voor een nieuw kabinet. Een lijk in de kast dus.

De onverklaarbare last-minute ingreep van het vorig kabinet maakt het voor Nederland lastig om straks te voldoen aan de Europese richtlijnen voor een duurzame toekomst. Nederland dient in 2020 te draaien op 14 procent duurzaam.

Dus straks hebben we wel wat ecostroom van een windmolen in de tuin en een zonnepaneel op het dak, maar die stroom kan niet het elektriciteitsnet op door dat curieuze briefje dat ergens dwarrelt boven het Binnenhof. Wat doen we dan toch met de duurzame stroom die we zelf opwekken? Misschien een leuk Haags molentje op laten draaien?

Follow Faqtman on Twitter