Drugs in de lucht


Onderzoek naar de luchtkwaliteit in Madrid en Barcelona levert een opmerkelijke uitkomst op. Je ademt in de twee Spaanse steden dagelijks drugs in.

Sporen van cocaïne, hasj, amfetamine en LSD. Dat krijg je binnen als je in Madrid en Barcelona op straat loopt en ademt. De Spaanse Hoge Raad voor Wetenschappelijk onderzoek heeft dat donderdagavond bekend gemaakt. Tijdens een onderzoek naar smog kwam de raad er achter dat de Spaanse lucht barst van de drugs.

Slecht nieuws voor alle mensen die denken high te worden voor de prijs van een ticket naar Spanje: de hoeveelheden zijn zo klein, dat je er niets van merkt. ‘Zelfs als je duizend jaar zou leven, dan nog ademde je niet genoeg cocaïne in om iets te voelen’, zei onderzoekster Miren Lopez de Alda in een reactie op het rapport.

In de Spaanse studie werd 29 tot 850 picogram cocaïne per kubieke meter lucht gevonden. Een picogram is één-triljoenste gram. Dat lijkt weinig, maar is veel meer dan in andere Europese steden. Opmerkelijk, vooral rond de universiteiten van Madrid en Barcelona was de concentratie hoog.

De Spaanse steden zijn niet de enige plekken waar mensen dagelijks met geestverruimende middelen in aanraking komen. In sommige steden in Taiwan wordt sinds een tijdje lithium aan het drinkwater toegevoegd. Dit middel is opwekkend en werkt tegen depressiviteit. Een test van de Oita universiteit toont aan dat steden met lithium in het water iets minder zelfmoorden hebben dan steden zonder.

Foto: Valerie Everett