Drinkbaar boek gaat levens redden


drinkbaar boek

Scheur een pagina uit, vouw het in het filter en laat vervuild water er doorheen lopen. Het resultaat kan zonder aarzeling worden gedronken. Dit is het simpele idee achter het drinkbare boek, waaraan een Amerikaanse onderzoeker al enige tijd werkt. De resultaten van haar eerste veldproeven zijn gepresenteerd op een conferentie.

In veel regio’s van de wereld hebben mensen nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater. Volgens de WHO sterven door het drinken van vervuild water per jaar bijna 850.000 mensen. Ziekten als cholera, hepatitis en polio verspreiden zich via vies water.

Milieu-wetenschapper Teri Dankovich van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh wil dat oplossen. Ze bedacht een boek, waarvan de pagina’s worden gebruikt als een waterzuiveraar. Op een congres van de American Chemical Society (ASC) in Boston demonstreerde ze haar vinding. Het boek bevat 25 vellen papier, geïmpregneerd met zilver en koper nanodeeltjes. Als je het water via een blad zuivert, wordt 99 procent van de bacteriën gedood. Ook zand en andere onzuiverheden blijven op of in het blad achter. Met slechts één pagina kan ongeveer 100 liter vervuild water worden gezuiverd. Voor de meeste Afrikanen is dat een maand lang schoon water.