Drieduizend mieren in je computer (en het helpt)


Je computer beschermen tegen virussen is een hele klus. Maar er is een nieuw wapen in de strijd: elektronisch mieren die op je harde schijf patrouilleren.

Mensen kunnen een hoop leren van mieren. Jaren geleden al ontdekten logistieke bedrijven dat ze betere routes kunnen ontwerpen als ze de vrachtwagens laten bewegen als mieren die op zoek zijn naar voedsel.

Ook in de informatica drongen de mieren door. Ant based computing heette een nieuwe techniek om data slimmer (dat wil zeggen als mieren) over een netwerk te laten bewegen.

Komt een techniek bij: antivirus mieren. Aan de Wake Forest University in Amerika wordt een programma getest dat je computer moet beschermen tegen phishing, virussen en andere bedreigingen. Dat doet het programma door mieren te imiteren.

Als een mierenhoop wordt bedreigt, scheiden de mieren die het dichtste bij de indringer zijn een bepaalde geur af. Die wordt door de andere mieren opgepikt. Ze snellen naar de plek waar het gevaar is en vallen met z’n allen de indringen aan.

Deze ‘zwerm-mentaliteit’ zorgt ervoor dat de meeste aanvallen worden afgeslagen; er zijn geen zwakke plekken in de mierenhoop.

De onderzoekers imiteren dat gedrag. Ze laten drieduizend elektronische mieren patrouilleren door je computer. Merkt één van de mieren een bedreiging op, dan ‘zwermt’ de rest van de antivirusmieren naar dezelfde plek. Daar wordt de bedreiging geëlimineerd, net als een wesp die de fout maakt om een mierenhoop aan te vallen.

Bron.

Op zoek naar een virus. Foto: Snap
Op zoek naar een virus. Foto: Snap