Dreamliner heeft verkeerde accu’s


Foto: All Nippon Airways.

Een eerste onderzoek naar de Boeing 787, de ‘Dreamliner’, heeft aangetoond dat het vliegtuig is uitgerust met totaal de verkeerde accu’s. Er zijn vijftig 787’s operationeel, maar al in twee daarvan is brand geweest. Eerst op het platform van de luchthaven van Boston (VS) op 7 januari en daarna op 16 januari tijdens een binnenlandse vlucht in Japan. In beide gevallen waren accu’s totaal doorgebrand.

Dat is niet zo vreemd, zeggen experts van de Amerikaanse verkeersveiligheidsraad NTSB. De Dreamliner zit vol met accu’s, allemaal van het type lithium kobalt dioxide.

Lithium batterijen hebben een positieve en een negatieve elektrode die zijn gescheiden door een kunststof wand. Ionen gaan via een vloeistof van de ene naar de andere elektrode en roepen zo een spanning op. De elektroden kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. In de accu’s van de Boeing zijn ze gemaakt van lithium kobalt dioxide. Dit materiaal is licht, maar het heeft een gigantisch nadeel: als er te veel spanning op komt, krijg je een ongecontroleerde chemische reactie waarbij veel hitte vrijkomt.

Dat is al tijdens de ontwikkeling van de batterijen gebeurd. Bij de maker van de accu’s, het bedrijf Securaplane, is tijdens de ontwerpfase een vlam van 3 meter uit een van de accu’s gekomen, zo bericht het Duitse blad Der Spiegel. Door gebruik te maken van elektronica die de spanning op de batterij regelt, zou dat in het vliegtuig voorkomen moeten worden. Maar die elektronica heeft waarschijnlijk gefaald. De NTSB en de Japanse luchtvaartautoriteiten zitten deze week met de maker van de accu’s om tafel om uit te zoeken waar het probleem vandaan komt.