‘Dondergenerator’ tegen demonstranten


Geen land ter wereld is zo inventief bij het ontwikkelen van wapens als Israël. Hun laatste vinding? De dondergenerator.

Een groot probleem voor politiemensen is hoe ze een massa mensen uit elkaar moeten drijven. Het gaat nooit precies zoals je wilt, politiemensen raken gewond, onschuldige mensen kunnen sterven en je arresteert nooit degenen die de problemen veroorzaakt. Vaak is de reden dat er geen geschikte wapens beschikbaar zijn. Politieagenten in een noodsituatie hebben vaak de keuze tussen wapenstok of pistool.

Foto: ArmyTec
Foto: ArmyTec

Nu heeft een Israëlisch bedrijf een alternatief ontwikkeld: de ‘donder-generator’. Deze machine verdooft mensen met een overweldigend lawaai en drukgolven. ‘Iedereen binnen dertig tot vijftig meter heeft het gevoel voor een vuurpeloton te staan’, zegt Igor Fridman, voorzitter van het Israëlische bedrijf PDT Agro, die het systeem heeft otwikkeld tegen het Duitse blad Spiegel. ‘Je voelt en hoort de knal, maar je raakt niet gewond. Je kunt ongedeerd weg te lopen.’

De machine is oospronkelijk ontwikkeld om vogels van velden te verjagen. Maar toen kreeg de Israëlische wapenfabrikant Armytec interesse. Zij ontwikkelden militaire en paramilitaire versies van de sonische vogelverschrikker.

De mensenverjager werkt met een mengsel van propaan, butaan en lucht. De dondergenerator ziet er uit als een kanon. Achter in de loop vindt een explosie plaats, Maar in plaats van een kogel komt er een schokgolf uit de loop. Die verlaat met ongeveer tweeduizend meter per seconde de loop van het kanon.

Het resultaat is verbluffend. De opstandige demonstrant die aanvankelijk nog van plan is om stenen te gooien, raakt door de drukgolf volkomen gedesoriënteerd. Het is voor politiemensen (of militairen) een koud kunstje met een charge de menigte uiteen te drijven en de juiste mensen te arresteren.

Is de dondergenerator echt ongevaarlijk? Waarschijnlijk moet je er niet te dicht bij staan. Door de druk zouden trommelvliezen kunnen scheuren. Ook voor longen en zelfs hersens moet het geen pretje zijn om zo veel druk ineens te voelen. Maar als het alternatief kogels is, dan lijkt het al een hele vooruitgang.