DNA als USB-stick


Intel hoeft zich nog geen zorgen te maken, maar biotechnologen hebben een 1-bitsgeheugen van DNA gemaakt dat data kan schrijven, wissen en weer herschrijven.

Het is de grote droom van wetenschappers: een computerchip in een levende cel stoppen om te kijken wat er binnenin gebeurt. Zo zou zo’n computertje in kankerpatiënten precies kunnen bijhouden hoe snel een tumorcel deelt, om dan op tijd in te grijpen. Maar traditionele computerchips – hoe klein ze ook zijn tegenwoordig – passen nog altijd niet in een cel. De databank van het leven zelf, DNA, biedt een uitweg.

Illustratie: Flaivoloka

In het verleden wisten biotechnologen al stukjes DNA te fabriceren die aan of uit kunnen worden gezet, of kunnen ’tellen’, zoals het bijhouden van celdelingen. Maar er was nog niet iets dat net als een USB-stick data kan bewaren, wissen en herschrijven. In PNAS beschrijven onderzoekers van Stanford University een methode waarmee dat nu wel kan.

Het team onder leiding van Drew Endy gebruikte een synthetisch stuk DNA als de USB-stick en enzymen als een schakelaar. De enzymen wisten het stuk DNA in bacteriën steeds om te keren, waardoor de genetische informatie steeds veranderde, zoals de ‘0’ en de ‘1’ stand van een computerbit. De onderzoekers zorgden ervoor dat de bacteriecel een fluorescerend licht uitstraalde. Zodra het omkeerproces plaatsvond switchte de gloed van rood naar groen, en omgekeerd, wat betekende dat het DNA-geheugen werkte.

Op dit moment beperkt de DNA-dataopslag zich nog tot maar 1 bit, maar het team hoopt de opslag de komende jaren op te schalen naar 8 bits, oftewel een byte.

Follow Faqtman on Twitter