Dit is de nachtmerrie van Kim Jong-un


kill vehicle

Waar zouden de nachtmerries van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un over gaan? Wellicht over dit: het ontwerp voor het nieuwe Amerikaanse Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV). De Amerikaanse overheid heeft Boeing net anderhalf miljard dollar gegeven om een dergelijke killer satelliet te ontwikkelen. Die moet in staat zijn om een door de Koreanen afgeschoten raket vanuit de ruimte onschadelijk te maken.

Noord-Korea

Het is geen toeval dat de Amerikanen de investering nu doen. Noord-Korea heeft de afgelopen tijd enkele redelijk succesvolle lanceringen van mogelijk intercontinentale raketten uitgevoerd. De kans bestaat dat het land binnen afzienbare tijd in staat is om een nucleaire raket richting de VS af te vuren. Die reist een stukje buiten de dampkring, exact waar de EKV op de loer ligt.

Die doet niets anders dan zijn motor aanzetten om met hoge snelheid richting de Koreaanse raket te zoeven. Er komen geen lasers of kogels aan te pas, de twee ruimtetuigen botsen met elkaar, waardoor de raket onschadelijk is gemaakt. Dat klinkt simpel, maar dat is het zeer zeker niet.

Het concept van de EKV stamt al uit de jaren tachtig. De vijand was toen niet Kim Jong-un, maar de Sovjet Unie. De eerste generatie EKV werd gemaakt in het kader van het Star Wars programma van president Reagan. Maar de technologie heeft nooit goed gewerkt. Een test in 2013 toonde aan dat de meeste EKV’s hun doel totaal missen. Er zat toen al meer dan 40 miljard dollar in het project.

kill vehicle

Vandaar dat Boeing als opdracht heeft om weer helemaal vanaf het begin te beginnen. Computers zijn in de tussentijd veel beter geworden en de technologie die deze killer satelliet aan boord krijgt is nu veel goedkoper. Ondertussen is de wereld chaotischer geworden. Dat Noord-Korea al zo snel een intercontinentale raket zou hebben, had niemand gedacht. De hoop is dus ook dat er snel een nieuwe EKV is.