Deze motor gaat ons naar Mars brengen


RS-25 raketmotor

Technici van Nasa zijn begonnen met het testen van de RS-25-raketmotor; deze technologie zal een cruciale rol spelen bij toekomstige missies naar Mars. De test werd uitgevoerd bij NASA’s Stennis Space Center in Mississippi. De nieuwe raket Space launch system (SLS) wordt aangedreven door vier van deze motoren die tegelijkertijd ontbranden. samen zullen ze volgens NASA bijna een miljoen kilo stuwkracht leveren.

De SLS zal ook worden voorzien van een paar boosters, die 3 miljoen kilo stuwkracht extra bieden tijdens de lancering. Ter vergelijking, de Space Shuttle had in totaal 3 miljoen kilo stuwkracht.

De eerste vlucht van de SLS – een onbemande reis rond de maan – was gepland voor volgend jaar, maar werd onlangs uitgesteld tot 2019, zeggen bronnen rond Nasa. Het plan was dat er in 2021 een bemande missie zou plaatsvinden, maar ook die deadline gaat het team niet halen. NASA heeft namelijk eerder gezegd dat er minimaal 33 maanden moeten zitten tussen de onbemande en bemande missies.

Het is slechts de opmaat om in 2035 een bemande missie naar Mars te sturen. Maar voor die tijd heeft Nasa nog heel wat problemen op te lossen. Bijvoorbeeld hoe een bemanning naar het oppervlak van Mars komt én weer terug. Het is bovendien niet zeker of mensen een dergelijke lange reis wel zullen overleven in goede gezondheid. Langere verblijven in het ruimtestation ISS tonen aan dat de ruimte eigenlijk geen goede plek is voor een menselijk lichaam.

De eerste zorg is echter zorgen dat we überhaupt naar Mars zullen komen. De RS-25 is een goed begin van wat een zeer spannende reis belooft te worden.