De ‘wonderschoen’ van Adidas


adidas-boost

Wie het reclamemateriaal voor hardloopschoenen leest, krijgt de indruk dat je tegenwoordig ongetraind de marathon kunt lopen in een toptijd. Allemaal dankzij de nieuwste schoentechnologie. Veel daarvan is borstklopperij, maar fabrikant Adidas lijkt daadwerkelijk een schoen te hebben gemaakt die atleten beter maakt. Dat wordt nu zelfs door de wetenschap beaamd.

Keniaan Dennis Kimetto loopt in 2014 al een wereldrecord op de marathon, door in Berlijn in 2:02:57 over de finish te komen. Tot grote vreugde van fabrikant Adidas doet hij dat op een paar van hun schoenen met daaronder de Boost-zool. Die wordt gemaakt van geëxpandeerd thermoplastisch Polyuretaan, een kunststof die zeer flexibel is. Volgens het reclamemateriaal van Adidas geeft de zool de energie van het neerkomen terug aan het been in de vorm van een energiekere afzet.

Experimenten van de University of Calgary (Canada) tonen aan dat deze bewering meer is dan marketing, het werkt echt zo. In het academische vakblad Plosone schrijven de Canadese onderzoekers dat het gebruik van zachte materialen als de Boost-zool onder de middenvoet een ‘vertical impact peak’ laat zien, oftewel een zetje in de rug voor de hardloper.

Nu sluit een tweede onderzoeksinstituut zich aan bij de Canadezen. De Deutsche Sporthochschule Köln gaat binnenkort een studie publiceren waaruit blijkt dat Boost-zolen 76 procent van de energie teruggeven aan de hardloper, tegen 71 procent bij schoenen met gangbare zolen. De krant Die Zeit heeft de onderzoeksresultaten ingezien en meldt dat de zool niet bij iedereen tot betere resultaten leidt. De helft van de atleten gaat er iets sneller door lopen, de andere helft juist iets langzamer.

Bovendien lijkt de zool hardlopers iets gevoeliger te maken voor blessures. De hoge teruggave van energie zou doorwerken in gewrichten en spieren. In een recente studie van de Australische universiteit van Queensland blijkt dat zachte verende zolen van allerlei fabrikanten de voeten juist meer aan het werk zetten. Alle krachten die worden opgewekt door de nieuwe generatie zolen moeten worden afgevoerd. Voetspieren werken daardoor 50 tot 70 procent harder. Dat is opmerkelijk, aangezien het in hardloperskringen heet dat flexibele zolen je voet ‘lui’ zouden maken.