De ruimtetrein stopt nooit


solar train

Als de mens ooit dieper de ruimte in wil dan de maan, dan moeten we aan nieuwe manieren van reizen beginnen te denken. Iemand die dat doet, is Charles Bombardier, Canadees en erfgenaam van het lucht- en ruimtevaartconglomeraat Bombardier. Hij bedacht de Solar Express, een voertuig dat, eenmaal in de ruimte, nooit meer zal stoppen.

Bombardier heeft zich vooral afgevraagd hoe ruimtereizen energie-efficiënter kan. Het probleem is dat zowel het opstarten als het afremmen van een ruimtevaartuig enorm veel energie kost. Daarom zal de Solar Express alleen worden opgestart, doormiddel van een conventionele raket. Eenmaal in de ruimte, slingert dit vaartuig zich op energie van zonnepanelen langs planeten en krijgt via de zwaartekracht steeds een zwiep mee, tot het een snelheid van 3000 kilometer per seconde bereikt.

Dat blijft de Solar Express doen, tot het einde der tijden. Steeds als het voertuig langs aarde komt, kunnen ruimtevaartorganisaties er capsules aanhaken. Alsof het een trein is met wagons. Eenmaal op de bestemming, zeg Mars, dan haakt een wagon af en daalt naar het oppervlak. De rode planeet is op die manier in twee dagen te bereiken. Voor de retourvlucht moet de bemanning van een ‘wagon’ wachten tot de Solar Express weer langskomt. Dan kunnen ze weer aanhaken en terug naar aarde.

Omdat de voortstuwing komt van zonne-energie en de slingerbeweging langs planeten, kan de ruimtetrein in principe eindeloos blijven rondvliegen en zorgen dat mensen en voorraden in korte tijd door het hele zonnestelsel worden bezorgd. Alleen voor het afremmen van de wagons is energie nodig, maar aangezien die veel kleiner zijn, is dat vele malen voordeliger dan een heel ruimtevaartuig tot stilstand te brengen. Ook de wagons kunnen overigens een slinger gebruiken om op snelheid te komen of juist af te remmen.

Het plan van Bombardier is nu nog weinig meer dan een concept. Er zijn nog veel hordes te nemen voor een dergelijke sonde ooit door de ruimte kan vliegen. Nog nooit heeft een mens met een dergelijke snelheid gereisd. Wat doet dat met een astronaut? Hoe stuur je een dergelijke trein? Bombardier hoopt met andere ruimtevaartorganisaties samen te werken om daar antwoord op te krijgen.