De nieuwe spion: een vlieg


Terwijl Nederland steggelt over de aankoop van de JSF, ontwikkelen de Amerikanen een heel ander vliegtuig: de vlieg.

Irak en Afghanistan zijn een harde leerschool voor de Amerikaanse strijdkrachten. Het Pentagon is er achter gekomen dat al hun moderne wapentuig vaak nutteloos is tegen opstandelingen in een drukke stad of onherbergzame gebieden. Wapens moeten slimmer worden, willen de Amerikanen de Taliban verslaan.

Een Nederlands project om een kunstmatig insect te maken: de Delfly van de TU Delft.
Daarom ontwikkelt de Amerikaanse luchtmacht een geducht nieuw wapen: de vlieg. Een laboratorium van de luchtmacht heeft kleine vliegmachientjes ontwikkeld die er uitzien als insecten. Die kunnen onopgemerkt door steden zoemen en ondertussen beelden doorgeven aan een commandocentrale. Als het moet kunnen ze zelfs chemische wapens opsporen en opstandelingen ombrengen.

In Californië is een Arabische stad nagebouwd waar de robotvliegen momenteel worden uitgetest. Het grootste probleem? Om goed te leren vliegen. Voor een vlieg is een stad een lastige omgeving, met turbulentie op iedere straathoek. De luchtmachtwetenschappers proberen te leren van echte insecten om zo het beste door een stad te kunnen vliegen. Zo hebben ze al ontdekt dat vliegen hun hoogte houden door in hun omgeving op horizontale vlakken te letten, in plaats van op de grond.

Briljant of eng? Dat ligt er een beetje aan of je een opstandeling bent of niet. Zeker is dat (wie dan ook) bespioneren steeds makkelijker wordt en je een vliegje nooit meer hetzelfde zal zien.